Azt mondja T. Mészáros András, Érd megyei jogú város polgármestere, hogy ő nem híve a szelektív hulladékgyűjtésnek. Szerinte sokkal egyszerűbb ömlesztve gyűjteni a szemetet, amiből egy telephelyen kézzel kiválasztják a munkások a még használható dolgokat.

 

Ezt az érdekes felvetést - a jelenlévők beszámolói szerint - a 2015. évi rendes közmeghallgatáson mondotta a mester. (Jegyzőkönyvet sajnos mindezigáig nem tett közzé a hivatala, így pontosan idézni nem áll módomban.). Ami érdekes az az, hogy mesterünk e téren is szöges ellentében áll a fejlett, jómódú nyugati társadalmak gyakorlatával. Persze a rothadó nyugatot nem kell feltétlenül majmolnunk. Ám e kiszólásnak hála e ponton ismét megfigyelhetjük a különböző politikai irányzatok közti különbséget, s eldönthetjük magunk, hogy mit tartunk helyesnek.

  • A szelektív gyűjtés alapja a lakosság tájékoztatása és felnőtt emberként való kezelése. A szelektív gyűjtést eredményesen alkalmazó társadalmak hisznek abban, hogy (1) amit csinálnak, az jó és hasznos, (2) ezt megértik és követik az emberek, (3) a teremtett gazdasági környezet kifizetődővé teszi a környezeti terhelés csökkentését, s ez (4) hosszútávú kiszámíthatóságot feltételez. A rendszer indikátora a relatív magas fogyasztás, e magas fogyasztás magas környezeti terhelése, a terhelés felismerése, valamint a magas fogyasztás fenntartása a káros mellékhatások csökkentésével gazdaságilag megtérülő módon.
  • Az ömlesztett szemétgyűjtés alapja az egyszerűség. Az ömlesztve szemetelők társadalma (1) tényként elfogadja a fogyasztással járó környezeti szennyzést, (2) nem számol hosszútávra, de (3) a kézi szelektálással az olcsó fizikai emberi munkaerőben hisz, (4) nem hisz az innovációban, a fejlesztésben, a gazdaságilag megtérülő rendszerekben. A rendszer indikátora az alacsony bér, ezen alacsony általános bérszínvonal tartósan alacsonyan tartása (hiszen a gusztustalan, szemétben turkálós fizikai munkát nem szívesen végzik az emberek, csak ha rá vannak kényszerítve, s máshol sem találnák jobban fizető munkát), ugyanakkor nem fontos a hulladék tisztasága (nyilván nem az elmosott PET palackok begyűjtésének ideális módszere ez).

Meg lehet tehát állapítani, hogy a jobban fizetett, tájékozott, prosperáló emberek hulladékgyűjtési módszere a szelektív gyűjtés, a rosszabbul kereső, tájékozatlan, depressziós embereké a szemétben turkálás.*

Választott vezetőink, képviselőink ilyen megnyilvánulásaiból tudjuk igazán leszűrni, hogy valóban minket képviselnek-e, s az általunk elképzelt társadalom építésén fáradoznak-e. Vagy esetleg egy más világot építenek, mint amit gyermekeinkre egyszer hagyni szeretnénk.

Mert még egy ilyen nagyon egyszerű dologban, mint a hulladékkezelés is tetten érhető a különböző színű politikák különbözüsége. Ugyanis a populista kijelentésekkel szemben igenis van jobboldali, baloldali, liberális és zöld csatorna, út, járda, iskola, közszolgáltatás, azaz közmű-, közlekedés-, oktatás- és hulladékpolitika.

 

 

 

* Megjegyzés: Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kézi válogatásnak a szelektív gyűjtés mellett is van létjogosultsága. Hiszen a szelektíven gyűjtött papírhulladékból kézzel válogatják ki a TetraPack darabokat, a műanyagból a nem PET palackokat. De ez a szelektálás más egy eleve szelektált hulladék relatív tiszta csomagjait bontja további frakciókra, s szó sincsen ömlesztett hulladékban való turkálásról.

 

 

 

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!