"Egy tisztán jogtechnikai hiba miatt magánkézbe kerülhet és ezzel elveszhet az Érden lévő páratlan értékű csonthéjas-gyümölcs génbank - állítja Font Sándor. Szerinte önmagáért beszél, hogy a tulajdonos állam egyedül ennél a kht.-nál mulasztotta el a nonprofit kft.-vé átalakulást, ami miatt a bíróság elrendelte a kényszervégelszámolást. A vagyon megmentésére még most is lenne jogi lehetőség, de a pénzügyminiszter és a nemzeti vagyonkezelő semmit sem tesz" - írja a hírszerző.

 

"Az állami közhasznú társaságoknak tavaly júliusig kellett átalakulniuk nonprofit gazdasági társasággá, amit a tulajdonos magyar állam mindenhol megtett, kivéve az érdi kutatóintézet esetében, ahol az összes őshonos csonthéjas gyümölcs ősültetvényét őrzik 800 hektáron, ami páratlan nemzeti kincs - mondta Font Sándor.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly június végén, az utolsó pillanatban kezdeményezte a cégbíróságon az érdi kutatóintézeti kht. átalakulását, az ehhez szükséges illeték befizetésével azonban kicsúszott a jogvesztő határidőből, emiatt a bíróság nem tehetett mást, mint hogy elrendelte a kényszervégelszámolást, kijelölve a végelszámolót is - sorolta a történetet Font Sándor. A Fidesz politikusa elmondta: a bonyodalmat az okozza, hogy hét éve fél évig nyitva volt egy kiskapu a gazdasági társaságok termőföld-tulajdonának tilalma előtt, aminek következtében az érdi kutatóintézet földjei nem közvetlenül az államé, hanem a kht-é lettek. A végelszámolás során azonban a végelszámoló a tulajdonos helyébe lép, értékesíti a vagyont, majd elszámol a tulajdonossal - mondta Font Sándor. A végelszámoló mögött pedig egy belize-i offshore-cég áll - tette hozzá. Az érdi intézet földje önmagában is milliárdos értékű, lakóparkká eladva ennek sokszorosát éri - mondta még.

Font szerint már tavaly ősszel értesítette Oszkó Péter pénzügyminisztert a veszélyről, de azóta sem történt semmi. Pedig - mivel jogorvoslati eljárás van folyamatban a végelszámolásról - van lehetőség egyszerűen egy másik cégbe átvinni a génbanki vagyont a földdel, s erre még néhány nap áll nyitva - szögezte le a képviselő. Ezért felszólítja az illetékeseket, hogy tegyenek lépéseket.

Az események önmagukért beszélnek: a tulajdonos állam mindenhol tudta, milyen teendői vannak a 2007-es átalakulási törvény végrehajtására, csak az érdi kht. esetében nem, és azóta sem tettek semmit, holott ismerik a jogtechnikai lehetőséget - mondta Font Sándor a Független Hírügynökség azon kérdésére, van-e arra utaló jel, hogy nem puszta
feledékenységről van szó." 

Minderről a Hírszerző írt.

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!